Иновации от Goodyear

goodyear

Концептуална гума за SUV

Goodyear представиха нова футуристично изглеждаща гума за SUV сегмента. На пръв поглед прави впечатление двойната структура на протектора, подобно на двойните гуми. Тази комбинация води до оптимизирано съпротивление при търкаляне и по-добро сцепление с мокри повърхности. Широката бразда между двете повърхности служи за по-дорбо отвеждане на водата и по-ниско тегло на гумата. „Проучването на евентуални бъдещи решения, ще ни помогне да предложим много от актуалните технологии.“, обяснява генералния директор на центъра за иновации на Goodyear в Люксембург. Гумата можеше да се види на изложението в Женева и на концептуалния SUV – Hyundai Intrado.

goodyear02

Гумите управляват системите на автомобила

Една нова концепция на групата Goodyear Dunlop е технологията „Чип в гумата“ (chip-in-tire). При тази технология от вътрешната страна на каркаса, върху инерлайнера се монтира сензор, който измерва не само налягането на въздуха и така служи за TPMS. Сензорът следи налягането и температурата и е идентификация на гумата към шасито на автомобила. По този начин бордовата електроника може много прецизно да управлява системите като ESP и ABS. Това води до по-кратък спирачен път, по-добро поведение в завой и оптимизирана система за стабилност.


„Днес системите за контрол на превозното средство могат в голяма степен да се възползват от специфичната информация в гумите“, казва Марк Енгел, главен инженер в Goodyear Dunlop. Тази технология дава и друго предимство. Сензорът е вграден в гумата, а не е прикрепен към стеблото на вентила, както е при другите TPMS сензори. Така много трудно може да се повреди при монтаж или демонтаж на гумата. В момента Goodyear Dunlop са в процес на изпробване на приложимостта на новата технология в тясно сътрудничество с производителите на автомобили.

dunlop

 

При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. КЗП

Сравни продуктите